velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Houby na talířiSmetanová polévka s houbami
Autor: Redakce400 g jedlých hub podle sezony
30 g másla
200 ml sladké 12% smetany
2 vejce
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce octa
5 kostek cukru (nebo podle chuti)
sůl
pepř
čerstvá nať kopru, libečku nebo petrželky
Na másle poduste nakrájené očistěné houby, zalijte je asi 0,75 l vody nebo zeleninového vývaru a povařte 10 minut. Ve smetaně rozkvedlejte mouku, nalijte k houbám, chvíli míchejte a uveďte znovu do varu, zvolna vařte 5 minut. Ochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Vejce rozkvedlejte a nalijte do polévky a nechte srazit, nakonec vmíchejte jemně nasekaný kopr nebo jiné zelené natě.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček