velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Houby sušené nebo mraženéHoubová polévka
Autor: Redakce400 g mražených hub (růžovky, holubinky, hříbky)
40 g másla
1 cibule
2 stroužky česneku
2 stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
300 g brambor
50 g zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený)
2 lžíce polohrubé mouky
asi 1,2 l vody
libeček
zelená petrželka
kmín
mletý pepř
sůl
Očištěné houby nakrájejte, spařte vařící vodou a nechte odkapat. Zeleninu očistěte, řapíkatý celer oloupejte z vnější strany a nakrájejte na kostičky, mrkev nakrájejte na nudličky, cibuli nadrobno, česnek jemně nasekejte, brambory nakrájejte na menší kostky. Na másle zpěňte cibuli, přidejte mrkev, řapíkatý celer, kmín a houby. Trošku osolte a opepřete. Míchejte a lehce poduste. Po chvilce posypte moukou, promíchejte, přidejte brambory a hrášek a zalijte vodou, kterou uveďte do varu. Povařte do změknutí brambor a sem tam promíchejte, aby se polévka nepřichytila. Nakonec je-li třeba podle chuti osolte a přidejte jemně nakrájený libeček a petrželku.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček