velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Farmářské menuPórková polévka
Autor: Redakce25 g másla
1 cibule
7 silnějších plátků libovější slaniny
400 g pórku
3 větší brambory
1,5 l zeleninového vývaru
150 ml smetany
sůl
pepř
Ve větším hrnci rozpusťte máslo, nakrájenou cibuli na něm orestujte dozlatova a přidejte 3 plátky slaniny rozkrájené na menší kousky. Přihoďte na kousky nakrájený pórek a brambory a vše dobře promíchejte. Přikryjte poklicí, ztlumte plamen a restujte asi 5 minut. Občas s hrncem zatřeste nebo obsah promíchejte, aby se uvnitř nic nepřichytilo. Vlijte do hrnce vývar, osolte ho, opepřete a přiveďte k varu. Znovu přikryjte a nechte mírně vařit 20 minut. Až zelenina změkne, odstavte hrnec z plamene a nechte chvíli chladnout. Obsah hrnce rozmixujte dohladka. Vraťte polévku zpět na plotnu a nakonec přilijte smetanu. Zatímco se polévka prohřívá, orestujte dokřupava zbylou slaninu pokrájenou na proužky. Hotovou polévku ozdobte křupavými kousky slaniny a ihned podávejte.
Foto: Gurmet