velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Polévky na zahřátíČesneková polévka
Autor: Redakce
5 česnekových hlav
2 lžíce extra panenského olivového oleje Vasco da Gama
2 střední cibule
1 lžíce čerstvého tymiánu
730 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
120 ml šlehačky
60 g strouhaného parmazánu
1 ctiron
sůl a bílý pepř
Tři neoloupané česnekové hlavy překrojte přes stroužky na dvě poloviny. Na řezu zlehka potřete olivovým olejem a dejte na 20 minut péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Upečené česnekové stroužky vyloupněte a dejte stranou. V hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli spolu s nasekaným tymiánem. Přidejte opečený česnek i oloupaný syrový česnek a zvolna opékejte dalších 5 minut. Poté zalijte vývarem a vařte, až česnekové stroužky budou velmi měkké. Trvá to zhruba 20 minut. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Přidejte smetanu a nechte ještě jednou přejít varem. Podle chuti přidejte sůl a bílý pepř. Při podávání posypejte každou porci polévky nastrouhaným parmazánem a zakápněte citronovou šťávou.
Foto: Hamé