S vůní slaniny
Salát s bramborami a slaninou
Také si občas ujíždíte na delikatesách, které jsou spíše z kategorie nezdravých, ale o to lépe chutnají? Voňavá slanina, bez které by se tradiční středevropská kuchyně obešla jen těžko, je jednou z nich. Její typická vůně a chuť jsou prostě...
Svatomartinská husa
Husí stifada
Z Čechů se během posledních deseti let stali největší milovníci hus v Evropě. Husa je se svým pevným a chuťově výrazným masem považována za delikatesu, proto vám u příležitosti Svatomartinských oslav přinášíme několik zajímavých receptů. Husí...
Kořenová zelenina
Celerové carpaccio
Využijte v podzimních receptech plody, které se dosud ukrývaly pod zemí. Kořenová zelenina láká nejen na výraznou chuť, dokonale zasytí, a navíc je úžasně zdravá! Inspiraci na zeleninové dobroty přináší Překvapení 44/2025...
Loštická česnečka s Olomouckými tvarůžky
Polévka patří mezi základní pilíře zdravého jídelníčku. Zasytí, prohřeje a dodá tělu důležité živiny. Při příležitosti Světového dne výživy, který připadá na 16. října, přinášejí A.W. Olomoucké tvarůžky podzimní inspiraci na tradiční loštickou...
Houbové hody
HOUBOVÁ OMÁČKA S KARLOVASKÝMI KNEDLÍKY A VEJCI
Houby jsou prospěšné našemu zdraví, zejména srdci. Obsahují vitamíny a minerály, ale téměř žádné kalorie. Například hřiby nebo lišky obsahují nízké množství sodíku, což nezatěžuje ledviny a je vhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem. Obsahují...
Plody podzimu
Vláčná dýňová bábovka
V kuchyni jsou dýně oblíbené pro svou všestrannost v jídlech od polévek po dezerty, ale používá se také na ozdobu. Je to teplomilná jednoletá liánovitá rostlina s různě velkými a chutnými plody, které jsou bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu a...
Sezona dýňobraní
Dýňová polévka s pórkem a fazolemi
Jednou pěkně baculatou dýní nakrmíte celou rodinu. Uvaříte polévku, připravíte skvělý předkrm, dokonalou přílohu i lahodný dezert. Dýni lze zpracovat na spoustu rozmanitých způsobů, a právě teď přichází její čas!
Příloha nebo svačinka
Hvězdičkový salát s balkánským sýrem
Oživte oblíbený pokrm hravými hvězdičkami ze semoliny. Semolinové těstoviny poslouží jako skvělý základ do salátů i jako zavářka do polévek. Oproti běžným pšeničným těstovinám, které jsou často považovány za „prázdné kalorie" kvůli nízkému...
Houbové hody
Risotto s houbami a pórkovým olejem
Patříte k vášnivým houbařům, kteří pravidelně vyrážejí za houbovou nadílkou do lesa? I když jsou vaše smaženice a houbovými řízky nepřekonatelné, zkuste překvapit rodinu či přátele dobrotami podle našich receptů. Uvidíte, že druhý den půjdou na...
Podzimní menu
Čočka beluga s pečenou dýní a pšeničným chipsem
Čočka Beluga je drobná černá čočka, která svou podobností kaviáru získala své jméno. Má jemnou oříškovou chuť a je oblíbená pro svou pevnou strukturu i po uvaření. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo, obsahuje antioxidanty a má nízký...
Sláva kokosu
Kari z červené čočky s kokosovými chipsy
Pojďte s námi oslavit Světový den kokosu, který připadá na úterý 2. září, a připravte svým blízkým dobrotu, která se bez kokosového ořechu neobejde. Jeho specifickou vůni a chuť si můžete užít nasladko i naslano.
Uvařeno do půl hodiny!
Zelené kari s masovými kuličkami
Někdy určitě nemáte čas na vyváření, to ale není důvod, proč byste neměli skvěle jíst. Receptů, podle kterých uvaříte chutné jídlo do půlhodinky, je celá řada. Navíc většinu surovin na naše jednoduché recepty máte jistě doma.




