velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Kysané i dušené zelíčkoBoršč
Autor: Redakce500 g hovězího žebra
2 kuřecí skelety
300 g kořenové zeleniny na vývar
1 malá hlávka bílého zelí (nakrájená najemno)
4 menší červené řepy
1 citron
4-5 menších brambor
trocha husího nebo kachního sádla
1 cibule
1 mrkev
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce cukru
nasekaný kopr
několik stroužků rozdrceného česneku
sůl a pepř
Červenou řepu nastrouhejte a zakapejte šťávou z citronu. Brambory oškrábejte a nakrájejte. Maso, skelety a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu zalijte ve velkém hrnci studenou vodou, uveďte do varu a pak pozvolna vařte asi 3 hodiny. V začátku varu sbírejte vzniklou pěnu, aby se vývar nezkalil. Sceďte ho, libové maso nakrájejte na menší a úhledné kousky. Maso vraťte do vývaru, přidejte zelí, řepu a brambory a povařte 15 až 20 minut. Mezitím osmažte na rozehřátém sádle nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev. Vmíchejte rajčatový protlak a cukr. Směs přidejte do polévky a povařte ještě 5 minut. Polévku dochuťte, přidejte do ní nakrájený kopr a česnek a podávejte.
Foto: Gurmet