velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zdravá červená řepaRuský boršč
Autor: Redakce150 g hovězí kližky
150 g hovězího předního s kostí
150 g vepřové plece
1,5 l studené vody
3 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
sůl
60 g slaniny
1 malá cibule
30 g mrkve
30 g celeru
30 g petržele
90 g hlávkového zelí
1 malá brambora
1 konzerva nakrájených loupaných rajčat
1 lžíce mleté sladké papriky
1 vařená červená řepa
mletý černý pepř
šťáva z půlky citronu nebo trocha vinného octa
100 ml kysané smetany
Omyté maso zalijte vodou, přidejte nové koření pepř, bobkové listy a sůl a přiveďte k varu. Pak na mírném ohni vařte doměkka. Slaninu, očištěnou cibuli, mrkev, celer, petržel, listy hlávkového zelí a bramboru nakrájejte na kostičky. Slaninu rozpusťte, přidejte nakrájenou zeleninu a vše krátce orestujte. Do směsi vložte nakrájená rajčata i se šťávou, ochuťte mletou paprikou a krátce povařte. Maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na kostičky a vraťte zpět. Do polévky přidejte restovanou zeleninu a červenou řepu nakrájenou na kostičky. Vše povařte asi 15 minut a nakonec osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Ozdobte kysanou smetanou.
Náš tip
Můžete použít již očištěnou zeleninovou směs na svíčkovou.