velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Dýňové orgieDýňová polévka
Autor: Redakce800 g žlutomasé očistěné dýňové dužiny (bez semen a slupky)
1 cibule
40 g másla
1 l zeleninového vývaru
sůl
mletý pepř
2 stroužky česneku
1 feferonka
čtvrt lžičky skořice
70 ml smetany
Zeleninové nudle:
malý kousek dýně
malá mrkev
1/4 cukety
ořech másla
1 lžíce dýňových semínek
Dýňovou dužinu nakrájejte na kostičky. V hrnci zpěňte na másle nakrájenou cibuli a feferonku. Přidejte dýni, prolisovaný česnek a za stálého míchání krátce opečte. Zalijte vývarem, trošku osolte a opepřete. Vařte do změknutí a rozmixujte. Dochuťte skořicí, vmíchejte smetanu a nechte prohřát. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Kousek dýně, mrkve a cukety nastrouhejte na nudličky a spolu s dýňovými semínky lehce orestujte na kousku másla, směs přidávejte až do jednotlivých talířů.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček