velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
PolévkyKopřivová polévka se slaninou a sýrem
Autor: Redakce
miska mladých kopřiv
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
50 g slaniny
asi 1,2 l zeleninového vývaru
1 kelímek zakysané smetany
50 g strouhaného sýra
sůl a pepř
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a nechte ji zpěnit na másle. Když zežloutne, zaprašte ji moukou a za stálého míchání osmahněte. Jíšku zalijte vývarem, prošlehejte a provařte. Přidejte očištěné a najemno nasekané kopřivy a vařte 15 minut. Polévku ochuťte solí, pepřem a zjemněte zakysanou smetanou (pokojové teploty). Rozdělte na porce a každou posypte kopečkem nastrouhaného sýra.
Tip:
Polévku můžete doplnit osmaženými kostičkami staršího chleba.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková