velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Třešně a višněTřešňový závin s mandlemi
Autor: Redakce1 balíček listového těsta
30 g trošku opražené strouhanky
60 g mletých mandlí
50 g krystalového cukru (nejlépe hnědého)
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
700 g třešní
vejce na potření
mouka na vál
2 lžíce mandlových lupínků
moučkový cukr na posypání
Strouhanku, mandle, cukr, kůru a vypeckované třešně smíchejte. Listové těsto vyválejte na pomoučeném vále na velmi tenký plát a polovinu potřete náplní. Asi 2 cm od okraje nepotírejte. Druhou polovinu přehněte přes náplň a vnitřek okraje zajistěte, aby nevytékala. Závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem „švem" dolů, potřete rozkvedlaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C. Závin upečte dozlatova a po částečném vychladnutí pocukrujte.
Náš tip
Ke každé porci přidejte kopeček zakysané smetany nebo řeckého jogurtu.