velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Sladkosti s nádechem rybízu a angreštuAngreštový koláč
Autor: Redakce300 g špaldové mouky
50 g másla
50 g cukru
2 lžičky skořice
1 žloutek
20 g droždí
150 ml mléka
špetka soli
500 g angreštu
1 skořicový cukr
30 g podrcených nebo umletých piškotů
30 g mletých mandlí
50 g mandlových lupínků
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru, lžíci mouky, droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se zbylým cukrem, přidejte špetku soli, skořici, rozpuštěné máslo, přilijte vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto, které nechte hodinu kynout. Pak těsto rozválejte na jeden nebo dva plechy a nechte ještě chvilku kynout. Piškotové drobečky promíchejte s mletými mandlemi a skořicovým cukrem, polovinou posypte těsto, pokryjte angreštem, posypte zbylými drobečky a nakonec posypte mandlovými lupínky. Vložte do předehřáté trouby a zvolna upečte při cca 175 °C asi 20 minut, nebo podle toho jak vám peče trouba.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček