velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pohoštění pro maminkuKrémový jahodový sen
Autor: RedakceNa těsto:
- 130 g změklé Hery
- 80 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
- 2 lžíce mléka
Na náplň:
- 500 g jahod
- 80 g cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
- 100 ml vlažné vody
Na ozdobení:
- 250 g jahod
- 50 g meruňkového džemu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 25 g nasekaných pistácií
Heru s cukrem a vanilínovým cukrem vymíchejte elektrickým ručním šlehačem do pěny. Přidejte vejce a vyšlehejte. Promíchejte mouku s kypřicím práškem a střídavě s mlékem zašlehejte do pěny. Těsto nalijte do vymazané formy. Vložte do předehřáté trouby na 180 C a pečte zhruba 20 minut. Korpus nechte vychladnout. Mezitím omyjte jahody a odstraňte lístky. Polovinu jahod rozmixujte ponorným mixérem a smíchejte s cukrem. Druhou polovinu jahod nakrájejte na malé kousky. Smetanu ke šlehání vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem dotuha. Želatinový ztužovač připravte společně s vodou podle návodu na obale. Přidejte rozmixované jahody a kousky jahod. Jahodovou náplň rozetřete na korpus. Dort vložte na 1 hodinu do chladničky. Na ozdobení odstraňte okraj formy. Omyté a očištěné jahody rozkrájejte na poloviny a rozložte na dort. Meruňkový džem zahřejte a pomocí štětce nebo mašlovačky potřete jahody. Ušlehejte smetanu ke šlehání dotuha, naplňte do cukrářského sáčku a nastříkejte na okraj dortu. Povrch posypejte pistáciemi.