velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pečená jablka a hruškyTažený závin s hruškami a jablky
Autor: RedakceTěsto
1 vejce
špetka soli
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
50 ml vlažné vody
200 g hladké mouky
Náplň
40 g másla
jeden a půl rohlíku
40 g rozinek
40 g vlašských ořechů
2 lžičky skořice
1-2 lžíce pískového cukru
2 kyselejší jablka
2 pevné hrušky
půlka bio citronu
Rohlíky rozmixujte, dejte na pánev a nasucho je lehce opečte. Odstavte je, vmíchejte cukr, skořici a rozinky. Do hnětače vyklepněte vejce, vlijte vlažnou vodu, olej a ocet. Postupně přidávejte mouku, až vznikne vláčné a pružné těsto. Spíš řidší než hustší. Posypte ho hladkou moukou a utvořte bochánek. Položte ho na moukou poprášený vál, potřete olejem a zakryjte na půl hodiny nahřátým kastrolem. Pak si připravte ubrus a těsto na něm vytáhněte opatrně na všechny strany co nejtenčeji. Dávejte pozor, aby se neprotrhlo. Takto připravené těsto pokropte polovinou másla, posypte strouhankovou směsí a pokryjte na tenké plátky nakrájenými očistěnými hruškami a jablky. Posypte je nastrouhanou kůrou z citronu a pokropte citronovou šťávou. Boční okraje přehněte dovnitř (podle délky plechu), pak závin pomocí ubrusu srolujte a rovnou narolujte na kus pečicího papíru. Přendejte na plech, potřete zbylým máslem, vložte do předehřáté trouby a pečte při střední teplotě hezky dozlatova. Upečený závin nechte trochu zchladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček