velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Hroznové víno v hlavní roliSýrová roláda s ovocem
Autor: Redakce300 g tvrdého sýra eidam
200 g lučiny
300 g ovoce (hrušky a hroznové víno přibližně napůl)
40 g hrubě nasekaných jader vlašských ořechů
čerstvě podrcený barevný pepř
sůl
1 citron
2 lžíce cukru
Hrušky oloupejte, vykrojte jaderník, nakrájejte na kostičky, dejte do kastrůlku, zalijte citronovou šťávou, posypte cukrem a doplňte vodou tak, aby byly ponořené. Krátce je povařte, vychlaďte a nechte dobře okapat. Víno omyjte a nechte také okapat. Ze sýra nahrubo nastrouhejte 50 g a dobře ho rozmíchejte s lučinou, solí, pepřem a ořechy. Zbylý sýr dejte do mikrotenového sáčku, zahřejte ho ve vodní lázni, až se rozpustí, a pak ho mezi dvěma foliemi rozválejte přibližně na čtverec. Potřete ho připravenou lučinou, pokryjte stejnoměrně ovocem, pevně srolujte a nechte v chladu několik hodin. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s různým pečivem.
Náš tip
K přípravě sýrového plátu můžete také použít plátkový sýr. Plátky naskládejte na plech na pečicí papír (nebo silikonovou podložku) tak, aby se asi 0,5 cm překrývaly. Vložte na chvíli do rozehřáté trouby - sýry se spojí a vznikne jednolitý plát. Ten nechte trochu vychladnout a natřete náplní.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček