velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zadáno pro hruškyKoláč s hruškovým pyré
Autor: RedakceTěsto:
200 g polohrubé nebo hladké mouky
špetka soli
40 g cukru moučky
100 g másla
40 g mletých lískových oříšků
1 vejce
1 lžička citronové kůry
Náplň:
800 g oloupaných, jádřinců zbavených hrušek
100 g pískového cukru
1 citron
60 g lískových oříšků
50 g kandovaných brusinek
2 vanilkové pudingové prášky
40 g másla
Mouku se špetkou soli, cukrem, citronovou kůrou a máslem zpracujte na drobenku, přidejte vejce a spojte do těsta. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu půl hodiny odpočinout. Hrušky nakrájejte nadrobno, vložte do kastrolu, trošku podlijte a vařte za občasného míchání asi 7 minut. Těstem vyplňte koláčovou formu i s okrajem, položte na něj pečicí papír, zatižte suchým hrachem nebo jinou luštěninou, vložte do předehřáté trouby a asi 15 minut pečte. Papír sejměte a dopečte podle potřeby. Upečený korpus vyjměte z trouby. Pyré dejte znovu na oheň, vmíchejte do něj část nasekaných lískových oříšků a brusinky a uveďte do varu. Vmíchejte do něj v trošce vody rozmíchané pudingové prášky, nechte přejít varem a zhoustnout. Pak vmíchejte máslo, které nechte rozpustit. Dobře promíchejte, nalijte do koláčového korpusu, posypejte zbylými oříšky a nechte vychladnout.