velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pro milovníky sýrůKrál Sýrů Nebeský se smaženými jahodami a tataráčkem z červené řepy
Autor: Redakce
Jahody v těstíčku
1 ks Král Sýrů Nebeský
4 jahody
100 ml mléka
1 vejce
55 g hladké mouky
½ lžičky nakládaného zeleného pepře
¼ lžičky drceného černého pepře
¼ lžičky soli
¼ lžičky kypřícího prášku
Olej na smažení
V misce rozmícháme mléko se žloutkem, rozmělněným zeleným pepřem, černým pepřem a solí. Přimícháme mouku, důkladně promíchanou s kypřícím práškem a vymícháme dohladka. Nakonec přimícháme ušlehaný bílek. Jahody očistíme a po jedné napíchneme na špejli. Ponoříme do těstíčka a poté do rozpáleného oleje. Když těstíčko ztuhne a začne se smažit, špejli krouživým pohybem mezi prsty z jahody vytáhneme a dosmažíme dozlatova. Přendáme na papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný olej.
Tataráček z červené řepy
50 g uvařené oloupané řepy - uvaříme vcelku ve slupce nebo koupíme už vařenou, vakuovanou
15 g medu
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa balsamico
Sůl podle chuti
Řepu nakrájíme na jemné kostičky a dáme do mísy. Přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme a necháme odležet alespoň 30 minut.
Drobenka z burákového másla
15 g burákového másla
35 g mouky
3 g moučkového cukru
Špetka soli
¼ lžičky kypřícího prášku
V misce smícháme burákové máslo se solí a s cukrem. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a zpracujeme na těsto. Vytvarujeme váleček, položíme na arch pečícího papíru, přimáčkneme a zakryjeme fólií. Těsto rozválíme na plát o síle asi 2 mm, odstraníme fólii a s pečícím papírem ho přendáme na plech. V troubě, nahřáté na 160°C ho upečeme dorůžova. Necháme vychladnout a rozdrtíme na drobenku.