velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Citrusové mámeníNepečený dortík s pomeranči
Autor: Redakce150 g cukrářských piškotů
80 g másla
3-4 pomeranče
200 g čokolády (nejlépe 70%)
300 ml smetany
2 vejce
70 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
6 plátků želatiny (1 balíček DrOetker)
Piškoty podrťte válečkem, nasypte do misky, přidejte změklé máslo a promněte. Nasypte je do dortové formy (20 - 21 cm v průměru) a upěchujte lžící. Dva pomeranče okrájejte na dužinu, nakrájejte na výseče a rozložte ve stejně silné vrstvě na piškotový základ. Plátky želatiny dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte je asi 5 minut máčet. Z čokolády dejte stranou 50 g a 2 lžíce smetany, ostatní čokoládu rozlámejte na kousky, dejte do misky, přidejte smetanu a žloutky. Misku postavte do horké lázně, směs prošlehávejte metličkou, až bude hladká a horká. Odstavte a do horké vmíchejte vyždímané plátky želatiny. Míchejte, až se rozpustí a hned do směsi vmíchejte ušlehaný sníh z bílků a špetky soli. Nalijte na pomeranče, rovnoměrně uhlaďte. Formu nechte vychladnout a dejte ztuhnout do lednice. Odstavenou čokoládu a smetanu rozpusťte v horké vodní lázni a dortík s ní pokropte. Nakonec dortík ozdobte výseči pomerančů.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček