velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
ŠunkaŠpíz s ovocem a medem
Autor: Redakce
700 g vepřové dušené šunky (popřípadě moravské uzené maso)
3 - 4 banány (tvrdší)
1 středně velký ananas
šťáva z jednoho pomeranče
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce najemno nasekané čerstvé chilli papričky (bez jadérek a žilek)
1 lžíce medu
sůl, mletý černý pepř
zelená petrželka na ozdobu
V misce důkladně promíchejte olivový olej, nasekané chilli a pepř. Marinádu podle chuti osolte a odložte stranou Šunku a očištěný ananas nakrájejte na kostky (asi 2,5 cm X 2,5 cm a 1 cm tenké). Banány oloupejte a pokrájejte na špalíčky. Na špejle napichujte střídavě šunkové a ovocné kousky. Špízy potírejte marinádou a opékejte na grilu (nebo na pánvi), dokud nezezlátnou. Podávejte s hráškovou nebo obyčejnou rýží a ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou.
Foto: Michal Šajmír
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková