velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Křehounká masíčkaKrálík na smetaně
Autor: Redakce6 kusů králičích stehen
250 g másla
2 kusy bobkového listu
5 kuliček nového koření
15 kuliček černého pepře
2 snítky tymiánu
1 větší cibule
2 mrkve
½ celeru
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce octa
1,5 lžíce cukru
700 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany (min. 30%)
60 g špeku
½ citronu
sůl
pepř
Králičí stehna vložte do mísy. V rendlíku rozpusťte máslo a orestujte na něm bobkové listy, nové koření, pepř i tymián. Horké máslo i s kořením nalijte na maso a vložte na nejméně 4 hodiny do lednice. Zchladlé maso osolte, opepřete a část másla znovu rozehřejte v hrnci. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a restujte 4 minuty. Přidejte králičí maso a ze všech stran je orestujte dozlatova, pak maso vyjměte a odložte stranou. Do hrnce přidejte hořčici a půl minuty ji restujte. Přilijte ocet a cukr a promíchejte. Zaprašte moukou a opět půl minuty restujte. Přidejte do hrnce králíka, podlijte vývarem a pečte 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Hrnec přemístěte z trouby na sporák a na středním ohni zredukujte šťávu na polovinu. Trvá to asi 15 minut, králík mezitím změkne. Pak maso vyndejte a do omáčky přidejte smetanu, sůl a pepř. Krátce provařte a stáhněte z ohně. Vyfiletujte citron: ostrým nožem odřežte kůru, až odhalíte dužinu. Vyřízněte jednotlivé dílky citronu, aby byly zcela čisté, bez blanek. Špek nakrájejte na kostičky a vložte do druhého hrnce. Jakmile se špek orestuje, přidejte filátka citronu, promíchejte a přes síto sem přeceďte smetanovou omáčku. Zamíchejte, případně dosolte a vraťte do hrnce králičí maso, aby se prohřálo. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Foto: Gurmet