velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Jahodové orgieRychlý jahodový koláč
Autor: Redakce3 vejce
špetka soli
lžíce citronové šťávy
120 g pískového cukru
100 g polohrubé mouky
lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry z bio citronu
40 ml koňaku
250 ml smetany ke šlehání
500 g jahod
máslo a mouka
Jahody očistěte, omyjte a nechte odkapat. V míse našlehejte bílky s citronovou šťávou a špetkou soli na vláčný sníh. Postupně do něj zašlehejte cukr. Pak do sněhu vmíchejte opatrně žloutky, mouku a citronovou kůru. Těsto dejte na plech o průměru 30 cm vyložený pečicím papírem. Papír předtím potřete máslem a vysypte moukou. Těsto na něm stejnoměrně rozetřete. Vložte do předehřáté trouby na 175 °C a pečte 20-30 minut. Koláč nechte vychladnout. Vychladlý koláč přendejte pomocí pečicího papíru na tác, vršek pokropte koňakem, potřete ušlehanou smetanou a pokryjte nakrájenými jahodami.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček