velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Svatomartinské hodyPečená martinská husa
Autor: Redakcehusa
sůl
kmín
horká voda na podlévání
2 jablka
2 hrušky
10 švestek
Omytou husu vložte do pekáče prsíčky dolů. Podlijte horkou vodou, která by měla sahat do čtvrtiny pekáče. Větší a starší drůbež přiklopte druhým pekáčem a vložte do trouby předehřáté na 200 ºC. Husu obložte jablky bez jádřinců, pár kousků vložte do břišní dutiny. Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší. Během pečení propichujte vidličkou u tučnější husy kůži mezi stehny a trupem a mezi křídly a trupem, ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté porcelánové nádoby. Až bude husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova, tj. 60-90 minut. Na posledních 20 minut pečení přidejte měsíčky hrušek a švestek. Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodou, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěn odškrabte do šťávy a chvíli povařte. Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při klasickém podávání s chlebem přelijte každou porci trochou šťávy, zbylou můžete podávat v omáčníku.
Náš tip
Snazší je vyjmout pekáč z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkou vodou a vraťte do trouby. Během pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.
Připravila: Jana Hájíčková Foto: www.svatomartinskevino.cz