velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
TřešněListové řezy s třešněmi
Autor: Redakce1 balení listového těsta
600 g kompotovaných třešní
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce škrobové moučky
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
2 vanilkové cukry
mouka na vál
Na pomoučeném vále rozválejte listové těsto na plát velikosti plechu. Pomocí válečku ho opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Propíchejte těsto vidličkou, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu snižte na 180 °C a pečte 20-25 minut. Upečený plát nechte vychladnout. Třešně přeceďte, šťávu zachyťte do misky a odměřte z ní 300 ml nebo dolijte vodou. Asi 250 ml šťávy nalijte do kastrolu a přiveďte k varu. Ve zbytku rozmíchejte škrobovou moučku a cukr a vmíchejte do horké šťávy. Za stálého míchání povařte 2 minuty, odstavte a vmíchejte třešně. Vychladlý korpus rozkrojte na půlky, jednu potřete třešňovou náplní a vložte do chladu ztuhnout. Ze smetany, ztužovače a vanilkového cukru ušlehejte pevnou šlehačku a rozetřete ji na ztuhlou hmotu. Navrch položte druhou část těsta. Moučník rozkrájejte na řezy a podávejte čerstvé.
Náš tip
K přípravě tohoto dezertu se hodí i čerstvé třešně. Jako tekutinu pak použijte třešňový nebo višňový džus.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček