velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
BorůvkobraníKynutý borůvkový koláč
Autor: Redakce300 g borůvek
Těsto:
250 ml mléka
3 lžíce cukru krupice
15 g droždí
200 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
2 žloutky
30 g másla
80 g sádla
sůl
Náplň:
1 vejce
500 g měkkého tvarohu
4 lžíce cukru moučky
1 vanilkový puding
60 g másla
1 lžíce citronové kůry
Borůvky vložte do cedníku, opláchněte je a nechte okapat. Do hrnce nalijte 100 ml mléka povařte, dokud nebude vlažné. Pak ho odstavte, přisypejte do něj 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí, přikryjte utěrkou a nechte 25 minut vzejít kvásek. Do větší mísy nasypejte obě mouky (jen asi 2 lžíce hladké mouky si nechte na vysypání plechu), přidejte špetku soli, zbytek mléka, žloutky, zbytek cukru a vykynutý kvásek. Vypracujte těsto, přidejte rozpuštěné máslo a rozpuštěné sádlo a opět zpracujte. Nechte 45 minut kynout. Plech vymažte tukem a zaprašte trochou mouky. Těsto položte na plech a postupně ze středu prsty opatrně vytahujte na velikost plechu. Okraje nechte trochu vyšší, aby náplň nevytekla. Vejce rozdělte na žloutek a bílek. Tvaroh a žloutek dejte do misky, přisypejte cukr a vanilkový puding, pak přidejte rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Vše dohromady vyšlehejte šlehačem. Tvarohovou náplň rozprostřete na těsto, poklaďte borůvkami a okraje potřete rozšlehaným bílkem. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a koláč pečte asi 15 minut.
Foto: Gurmet