velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Což takhle dát si špenátKuře se špenátovou nádivkou
Autor: Redakce1 kuře
1 lžíce másla
400 g listového špenátu
1 vejce
50 g tvrdého sýra
1 cibule
2 lžíce oleje
2 stroužky česneku
50 g šunkového salámu
strouhanka na zahuštění
sůl
pepř
Špenát spařte, nechte okapat a nakrájejte. Salám nakrájejte na kostičky a sýr nastrouhejte. Na lžíci oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte salám a osmahněte. Přidejte špenát, prolisovaný česnek, vejce, osolte a opepřete. Směs odstavte a zahustěte strouhankou. Kuře omyjte a dobře osušte (i zevnitř). Krční otvor zatáhněte nití nebo provázkem, břišní dutinu osolte, naplňte nádivkou a zašijte nebo zajistěte špejlemi. Povrch také osolte. V pekáčku rozehřejte máslo s olejem, kuře na něj položte a osmahněte ze všech stran. Vložte ho do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu snižte na 180 °C a kuře upečte dozlatova. Během pečení často přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte vodou. Podávejte s různě upravenými bramborami.
Náš tip
Místo špenátu lze do nádivky použít mladé kopřivy. Můžete z nich také připravit „špenát" jako přílohu nebo polévku.