velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Ovocné moučníkyKřehký koláč s ovocem
Autor: Redakce350 g broskví
250 g višní
200 g hladké mouky
100 g másla
2 lžíce mléka
2 lžíce cukru
1 žloutek
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Tuk a hrubá mouka na formu
Krém:
300 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
3 lžíce cukru
3/4 sáčku vanilkového pudinkového prášku
Z mléka, pudinkového prášku a cukru připravte kaši, kterou za častého míchání vychlaďte. Pak do ní všlehejte ušlehanou šlehačku. Prosetou mouku smíchejte s kypřicím práškem, cukrem a kousky másla. Vše zpracujte na větší hrudky. Pak přidejte žloutek rozšlehaný s mlékem a rychle vypracujte hladké těsto. Pomocí mouky ho rozválejte a vyložte s ním vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Zarovnejte okraje, dno těsta propíchejte vidličkou a 30 minut nechte chladit. Korpus poté při 200 °C upečte. Potom ho poklaďte nakrájenými broskvemi. Na ně urovnejte višně a koláč potřete krémem. Vložte opět do trouby, kde při 185 °C ještě krátce, 5-8 minut, zapečte.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček