velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Velikonoční hodyŠpenátový quiche
Autor: RedakceTěsto:
25 g špeku
1 vejce
100 g hrubé mouky
2-3 lžíce studené vody
sůl
mletý pepř
1 stroužek česneku
Náplň:
200 g mladého špenátu
5 vajec
250 g tučného tvarohu
1-2 stroužky česneku (nebo podle chuti)
Špek drobounce nakrájejte, rozpusťte na pánvičce a dejte do misky. Přidejte, mouku, vejce, sůl, pepř, utřený stroužek česneku a vypracujte vláčné hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte 20 minut odležet. Vypraný očistěný špenát vložte do mísy, zalijte vroucí vodou a promíchejte ho. Pak sceďte, vychlaďte studenou vodou a nechte odkapat. Těsto rozválejte natenko a vyložte s ním koláčovou formu o průměru 22 cm. Těsto nechte přečnívat přes okraj, dno propíchejte vidličkou, vložte do vyhřáté trouby a asi 7 minut pečte. V míse rozetřete tvaroh se solí, prolisovaným česnekem a pepřem. Vmíchejte po jednom vejce a nakonec okapaný špenát. Směs nalijte na těsto do koláčové formy a velmi zvolna pečte 45 minut. Ozdobte lístky špenátu.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček