velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pamlsky z tvarohuBazalková panna cotta s rajčatovým želé
Autor: RedakcePanna cotta:
300 ml Selského mléka Kunín
200 g Smetany na šlehání Kunín
lžička cukru
1 ks vanilky
3 plátky želatiny
špetka soli
10 lístků bazalky
Želé:
2 plátky želatiny
200 g sterilovaných rajčat
300 ml vody
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl
2 lžíce světlého balsamica
Nejprve si připravte panna cottu. Želatinu namočte do ledové vody a nechte nabobtnat. V rendlíku přiveďte k varu smíchané mléko se smetanou s rozkrojenou vanilkou a bazalkou. Přidejte špetku soli a špetku cukru. Vařte asi 10 minut. Želatinu vymačkejte, aby v ní nebyla voda, ponořte do vařícího se základu a míchejte, dokud se nerozpustí. Rendlík s připravenou směsí ponořte do dřezu se studenou vodou a míchejte do zchladnutí. Potom rozdělte do misek nebo formiček a dejte zchladnout. Nyní se můžete vrhnout na želé. V misce se studenou vodou nechte nabobtnat želatinu. V kastrůlku svařte vodu se špetkou soli, pokrájenou cibulí a česnekem. Za 10 minut přidejte rajčata, promíchejte a nechte zvolna vařit asi 15 minut. Potom směs nalijte do sítka s plátýnkem a nechte zvolna okapat. Zachycený vývar svařte na 100 ml, dochuťte ho balsamicem, cukrem a solí a nakonec do něj ponořte vody zbavený plátek želatiny. Míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout, aby želé zůstalo vlažné. Želé nalijte na zchladlou panna cottu a nechte ztuhnout v lednici. Dozdobte lístky čerstvé bazalky.