velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Do leas pro ovoceKošíčky s lesním ovocem
Autor: RedakceTěsto
200 g polohrubé mouky
80 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
120 g hery
1 vejce
50 g moučkového cukru
lžička strouhané citronové kůry
Náplň
300 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
40 g cukru
40 g másla
drobné lesní ovoce
Na vál nasypte mouku promíchanou s mletými oříšky a cukrem, přidejte tuk, vejce, citronovou kůru, lžíci studené vody a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte 30 minut v chladu odpočinout. Pak těstem naplňte formičky na košíčky nebo koláčky, do každého dejte papírový košíček, který naplňte suchým hrachem. Vyskládejte je na plech, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 10 minut. Papírové košíčky s hrachem vyndejte a je-li třeba, ještě krátce dopečte. Upečené nechte krátce stát, vyklopte je a nechte vychladnout. Z mléka, cukru a vanilkového pudinku uvařte hustý pudink. Do horkého pudinku vmíchejte na kousky nakrájené máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak postavte nádobu do studené vody a míchejte do zchladnutí. Krém dejte do sáčku, naplňte s ním košíčky a poklaďte ovocem. Před podáváním nechte vychladit.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček