velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Sezóna grilování začínáGrilované vepřové kuličky s marinovanou cuketou
Autor: Redakce600 g vepřové krkovičky
1 vejce
4 cibule
5 stroužky česneku
lžička tymiánu
lžička kurkumy
jemně nasekaná zelená petrželka
4 malé cukety
1 malá červená paprika
2 stroužky česneku
několik snítek tymiánu
větvičky čerstvé máty
olej podle potřeby
2 lžíce citrónové šťávy
mletý pepř
sůl
strouhanka podle potřeby
Cukety omyjte, nakrouhejte nebo nakrájejte na tenké podélné plátky, lehce je osolte a nechte chvíli stát. Pak je propláchněte nejdříve vařící, potom studenou vodou a nechte odkapat. Nasypte do mísy, podle chuti osolte, opepřete, přidejte utřený česnek, 2 lžíce oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, nasekanou mátu, tymián, drobně nakrájenou papriku, promíchejte a nechte několik hodin rozležet. Maso dvakrát umelte spolu s jednou cibulí a třemi stroužky česneku, přidejte vejce, sůl, pepř, kurkumu, lžičku tymiánu a dvě lžíce zelené petrželky a dobře rozmíchejte. Zahustěte strouhankou a utvořte kuličky. Vložte je do vroucí osolené vody a čtyři minuty vařte. Potom je sceďte, nasypte do misky, přidejte tři lžíce oleje a lžíci jemně nasekané petrželky a promíchejte. Můžete je nechat i několik hodin v chladu rozležet. Zbylé cibule oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a rozeberte na vrstvy. Kuličky zakryjte z obou stran cibulí, napíchejte je na špejle nebo grilovací jehly, položte na gril a zvolna ze všech stran opékejte. Podávejte s marinovanou cuketou a opečenou bagetou.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček