velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
V hlavní roli pivoGrilované kuřátko v citrusové marinádě
Autor: Redakce1 malé kuřátko
1 lžička soli
pepř
Marináda:
nastrouhaná kůra a šťáva z ½ citronu
šťáva z 1/2 limetky
šťáva z 1/2 pomeranče
1 snítka rozmarýnu
1 červená feferonka
2 stroužky česneku
2 lžíce bílého vinného octu
4 lžíce olivového oleje
100 ml tmavého piva Velkopopovický Kozel Černý
Do misky nalijte olivový olej, šťávu z citronu, limetky a pomeranče, bílý vinný ocet, přidejte nadrobno posekaný rozmarýn a česnek. Dále posekanou červenou feferonku, nastrouhanou kůru z citronu, pivo a vše promíchejte. Kuře rozkrojte na zádech podél páteře z obou stran tak, abyste mohli odstranit páteř. Kuře položte na prsa, nařízněte zevnitř prsní kost a rozřízněte celou chrupavku. Pozor, opatrně, abyste neprokrojili prsa. Roztáhněte křídla a složte je tak, aby vám držela ve tvaru trojúhelníku. Kuře položte prsíčky nahoru. Ve spodní části, hned vedle chrupavky, z každé strany prořízněte otvor tak velký, abyste do něj prostrčili spodní část nohou. Tvar kuřete bude připomínat srdíčko. Takto upravené kuře vložte do připravené marinády a nechte v lednici marinovat nejlépe přes noc. Kuře vyjměte z marinády, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a položte na připravený gril nejprve ze strany kůže. Lžičkou vyberte z marinády její pevné části a na maso je případně ještě naneste. Pečte pomalu z každé strany tak dlouho, dokud není kuře měkké.
Připravila: Jana Hájíčková Foto: Velkopopovický Kozel