velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Citrusy v teplé kuchyniCitronový chlebíček
Autor: Redakce200 g polohrubé mouky
50 g škrobové moučky
1/2 balíčku prášku do pečiva
2 citrony
125 g másla
125 g pískového cukru
2 vejce
200 g moučkového cukru
tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
Mouku prosejte, smíchejte se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Máslo rozehřejte a nechte trochu vychladnout. Citrony dobře omyjte a osušte. Z jednoho ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Celá vejce rozkvedlejte, vmíchejte máslo, sypkou směs, citronovou šťávu i kůru a vymíchejte vláčné těsto. Formu na chlebíček nebo srnčí hřbet vymažte tukem, vysypte moukou a natřete do ní těsto. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a chlebíček upečte. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené. Pokud se těsto na špejli nepřilepí, můžete ho vytáhnout z trouby. Upečený moučník nechte trochu vychladnout a vyklopte z formy. Ještě teplý ho propíchejte na několika místech špejlí a pokapejte šťávou z druhého citronu. Nechte si ale ještě 2 lžíce šťávy na polevu. Moučkový cukr prosejte, smíchejte ho s 2 lžícemi citronové šťávy a utřete hladkou polevu. Celý povrch chlebíčku potřete citronovou polevou a nechte úplně vychladnout a zaschnout. Potom nakrájejte na plátky.
Náš tip
Podávejte ozdobené šlehačkou.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček