velikost písma malá střední velká
Recepty
Vyzkoušejte recept Šárky UllrichovéZapékaná čekanka se šunku v omáčce Mornay
Autor: Redakce4 puky čekanky
4 brambory uvařené ve slupce
8 plátků šunky LE&CO Krůtí šunka pro děti
1 stroužek česneku
sůl a bílý pepř
citron
Na omáčku:
1 cibule
1 mrkev
100 g másla
100 g hladké mouky
150 ml smetany
2 žloutky
100 g tvrdého sýra typu gruyer
muškátový květ
citronová šťáva
sůl, čerstvě mletý pepř
Na másle zpěňte pokrájenou mrkev a cibuli, přidejte mouku a připravte světlou jíšku, do které přidejte sůl, pepř, muškátový květ. Přilijte smetanu a za stálého míchání povařte asi 20 minut. Nechte částečně prochladnout, proceďte a vmíchejte žloutky, nadrobno pokrájenou šunku a strouhaný sýr. Zapékací misku vymažte máslem, na dno poklaďte plátky uvařených brambor, posypejte drceným česnekem, nahoru poskládejte půlky čekankových puků a plátky šunky. Zakapejte citronovou šťávou, zalijte připravenou omáčkou Mornay a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte 30 minut, dokud nebude povrch zlatohnědý.
Info
Nevíte, co vařit k obědu? Věčný problém mnoha hospodyněk. A věřte, že ani slavné ženy na tom nejsou jinak. I herečce Šárce Ullrichové, kterou můžete vídat téměř denně v seriálu Ulice, prý občas u plotny dojde fantazie. "Vařím moc ráda, ale když kuchtím tři čtyři dny za sebou, dojde mi inspirace. To si potom lehnu do kuchařských knih a hledám, na co bych měla chuť. Obvykle pak jídlo nakombinuji hned z několika receptů najednou." O jednu takovou svou kuchařskou "koláž" se s námi Šárka podělila. "Je to taková laskomina, která báječně vypadá i chutná. Pořádnej chlap by to sice možná považoval spíš za předkrm, ale nenechte se mýlit, nejen křehká žínka, ale i dřevorubec, když se nebude ofrňovat nad čekankou, se nají dosyta," směje se Šárka a dodává podrobnosti k původu receptu: "Inspiroval mě kolega a znamenitý kuchař Ivan Vodochodský. On má všechno vychytané do puntíku!"
Zdroj: www.le-co.cz