velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Prožijte film dvakrátRatatouille
Autor: Redakce2 velké lilky
4 menší cukety
2 červené nebo žluté papriky
4 rajčata
5 lžic olivového oleje
3 snítky bazalky
1 střední cibule
3 stroužky česneku
1 lžička vinného octa
1 lžička krystalového cukru
sůl
pepř
Lilky nakrájejte na kostky, cukety na plátky a papriky na kostičky. Rajčata vespod nařízněte do křížku a spařte minutu ve vařící vodě. Pak je přemístěte do studené vody a oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, semínka odstraňte lžící a dužinu nahrubo nasekejte. Na mírném plameni rozpalte 2 lžíce oleje a orestujte na něm lilky dohněda a doměkka (asi 5 minut). Přesuňte je na talíř. Na stejnou pánev nalijte další lžíci oleje a na něm orestujte dozlatova z obou stran cukety. Přesuňte je k lilku a stejným způsobem opečte dohněda i kousky papriky. Lístky bazalky natrhejte a dejte stranou. V pánvi se zbytkem oleje (po úpravě cuket, lilku a paprik) dozlatova osmažte na plátky nakrájenou cibuli. Přidejte k ní prolisovaný česnek a ještě minutu restujte. Vmíchejte ocet a cukr, přidejte rajčata a polovinu natrhané bazalky. Za stálého míchání směs pár minut povařte. Na závěr přesuňte do pánve všechnu ostatní opečenou zeleninu, osolte, opepřete a restujte ještě dalších 5 minut. Servírujte ihned, posypané čerstvou bazalkou.