velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Rozkvetlé talířeSalát s pampeliškovým medem a sedmikráskami
Autor: Redakce200 g salátového mixu
hrst špenátových listů
hrst sedmikrásek
hrst pražených slunečnicových semínek
Dresink:
1 lžíce pampeliškového medu
2 lžíce octa balsamico
8 lžic olivového oleje
extra virgin
Ve velké míse rukou opatrně smíchejte omyté a osušené zelené listy salátů a přimíchejte k nim špenát. Suroviny na dresink dobře promíchejte metlou nebo protřepejte v uzavřené skleničce. Těsně před podáváním pokapejte salát dresinkem a posypejte květy sedmikrásek a praženými semínky slunečnice.
Info
Pampeliškový med
Asi 400 g opláchnutých pampeliškových květů zbavených stonků vložte do hrnce spolu s plátky z 1 pomeranče a 1 citronu a s 1 ruličkou skořice, zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu. Vařte zvolna asi 1 hodinu, občas promíchejte. Pak slijte tekutinu přes plátno, vraťte ji zpět do hrnce a na plotnu (kal, který se může usadit na dně, vylijte). Přisypte 800 g krystalového cukru, nechte ho za stálého míchání rozpustit a znovu přiveďte k varu. Vařte další hodinu, pak udělejte test: Lžičkou naneste kapku sirupu na studený talíř, a pokud po 30 vteřinách zhoustne a bude připomínat med, je hotovo a můžete odstavit hrnec z plotýnky. Nechte trochu zchladnout, přelijte ho do čistých sklenic, uzavřete a uchovejte v chladu a temnu.
Foto: Gurmet