velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Rýžový nápoj v hlavní roliŽloutkový puding s jablečným želé
Autor: Redakce200 ml Alpro Cuisine (alternativa ke smetaně)
200 ml rýžového nápoje Alpro
5 žloutků
80 g cukru
Želé
2 jablka
100 g cukru
1 citron
plátková želatina
Oplatka
1 bílek
hladká mouka (stejná hmotnost jako bílek)
cukr moučka (stejná hmotnost jako bílek)
skořice
Žloutky, Alpro Cuisine, rýžový nápoj Alpro a cukr smíchejte v rendlíku a pomalu zahřejte na 40 °C. Směs poté přelijte do čtyř stejně velkých mističek a pečte v troubě na 95 °C asi 30 minut, dokud puding neztuhne. Oloupaná jablka nakrájejte na kostičky a lehce poduste na světlém karamelu. Přilijte 100 ml vody a citronovou šťávu. Po rozvaření jablek směs rozmixujte a nalijte do odměrky. Na každých 100 ml směsi si připravte 1 a 1/2 plátku želatiny. Nechte ji změknout ve studené vodě, vymačkejte z ní vodu a v teplé směsi jablek nechte rozpustit. Důkladně promíchejte. Takto připravené želé nalijte na vychladlý puding, nebo ho nechte v chladu ztuhnout v misce. Z mouky, bílku, moučkového cukru a špetky skořice připravte těstíčko, které pomocí stříkacího pytlíku nastříkejte na pečicí papír. Pečte v troubě na 180 °C dozlatova. Podávejte druhý den.
Připravila: Jana Hájíčková Foto: Alpro