velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Jablíčka netradičněZelný závin s jablky a rozinkami
Autor: Redakce1 vejce
50 ml vody
1 lžíce octa
1 lžíce oleje
200 g hladké mouky
mouka na vál
špetka soli
Na náplň:
500 g hlávkového zelí
40 g másla
5 lžic strouhanky
2 jablka
1 feferonka
1 lžíce rozinek
1 lžička cukru
šťáva z 1/2 citronu
V hrnku rozmíchejte vejce s vodou, octem, olejem a solí. Tekutinu zadělejte s moukou a na vále nebo v hnětači dobře propracujte na hladké těsto. Položte ho na vál, zakryjte zahřátým kastrolem a nechte půlhodinu odpočinout. Zelí nakrájejte, vložte do vroucí vody, krátce povařte, sceďte a nechte okapat. Těsto trochu rozválejte, potom ho přendejte na čistý pomoučený ubrus a vytáhněte na co nejtenčí plát. Pokropte ho částí rozpuštěného másla, posypte nasucho opečenou strouhankou, okapaným zelím, na lístky nakrájenými jablky, rozinkami a jemně nasekanou feferonkou. Posypte cukrem, solí, zalijte citronovou šťávou a pomocí ubrusu stočte do závinu. Ten skulte na pečící papír, přendejte na plech, potřete máslem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček