velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
RychlovkyZelenina v pivním těstíčku
Autor: Redakce- různé druhy sezónní zeleniny (kedlubna, ředkev, cuketa, mrkev, pastinák apod.)
- na ¾ kg zeleniny 120 g hladké mouky (může být i celozrnná)
- 30 g kukuřičné mouky
- asi 300 ml hodně vychlazeného piva (lze nahradit studenou minerálkou)
- sůl
- olej
Zeleninu očistěte a pokrájejte na tenčí plátky. Smícháním mouky, soli a studeného piva vypracujte těstíčko. (Konzistence těsta by měla být o něco hustší než palačinkového). Do pánve nebo kastrolu nalijte dostatečnou vrstvu oleje (až 5 cm) a rozpalte ho při mírné teplotě. Kousky zeleniny namáčejte do těstíčka a smažte z obou stran. Nesmažte moc kousků najednou, aby měly dost místa. Opatrně je obraťte pomocí dřevěných obraceček. Smažte zvolna, aby se olej nepřepálil. Přebytečný tuk z řízečků nechte odsát na papírovém ubrousku. Podávejte s oblíbenými omáčkami (jogurtovými, majonézovými apod.).
Tip:
Pokud smažíte větší množství zeleniny, vkládejte je na plech do trouby vyhřáté na 140°C. Řízečky se uchovají teplé a pěkně křupavé.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková