velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
RoládyZávitky ze pstruha se zeleninou
Autor: Redakce
4 středně velcí pstruzi, 2 velké pórky, 400 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, fazolky), 1 citron, 3 zrnka nového koření, 1 lžička celého pepře, 1 bobkový list, sůl, ořech másla
Mraženou zeleninu dejte do misky, zalijte ji studenou vodou, aby byla ponořená a nechte ji rozmrznout. Ze pstruhů seřízněte filety (řežte ostrým nožem od hlavy podle páteře směrem od ocasu, pak otočte a seřízněte i druhou stranu), když jsou všechny seříznuty, zbavte je kůže. Maso osolte, opepřete a pokapejte citronem. Pórku odřízněte kořínky a vadné horní listy. Po délce ho rozřízněte, omyjte, osušte a oddělte část co nejširších vrchních listů. Vložte je na pár sekund do vroucí vody a následně ve studené vychlaďte. Složte vždy několik listů přes sebe tak, aby vznikl dlouhý pás. Na něj vždy položte filet a pevně ho srolujte. Konce zajistěte párátky. Závitky vložte do téměř vroucí vody, přidejte sůl, pepř, nové koření, bobkový list, citronovou šťávu a velmi zvolna vařte asi 10 minut. Mezitím na kousku másla poduste zbylý nakrájený pórek a rozmraženou zeleninu, podle chuti ji osolte a opepřete. Podávejte s vařenými bramborami.
Tip: Stejným způsobem můžete připravit závitky i z filetů jiných ryb.
foto: Jiří Poláček
foodstyling: Blanka Poláčková