velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Lehká ryba na štědrovečerní stůlLosos na divoko
Autor: Redakce600 g čerstvého lososa
3 bobkové listy
4 zrnka nového koření
16 zrnek černého pepře
1 lžička tymiánu nebo přiměřeně čerstvého
sůl
4 lžíce olivového oleje
půlka citrónu
Maso z lososa nakrájejte na asi 2 cm silné plátky, pokapejte je citrónovou šťávou a nechte chvíli stát. Mezitím umelte, nebo utlučte v hmoždíři co nejjemněji všechno koření - nové koření, pepř, tymián a bobkový list, který předem nalámejte. Maso osušte, potřete ze všech stran olejem a posypte rovnoměrně kořením. Nechte rozležet a pak upečte z obou stran na olejem potřené pánvi, nebo na plechu vyloženém pečícím papírem, či grilu. Podávejte se špenátem, těstovinami nebo různě upravenými brambory.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček