velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Velikonoční hodokvasVelikonoční nádivka
Autor: Redakce200 g rohlíků
100 ml mléka
200 g libového uzeného masa nebo šunky
100 g anglické slaniny v tenkých plátcích
250 g mražených špenátových listů (nebo 500 g čerstvých)
2 stroužky česneku
4 vejce
ořech másla
30 g parmezánu
sůl
pepř
Rohlíky nakrájejte na kostičky a nechte je do druhého dne oschnout při pokojové teplotě. Zapékací mísu vytřete kouskem másla a dno vyložte polovinou plátků slaniny. Mražený špenát nechte předem povolit, nejlépe v cedníku. V případě, že máte čerstvý špenát, omyjte ho, dejte do mísy, zalijte vařící vodou, sceďte, prolijte studenou vodou a nechte odkapat. Kostičky rohlíků dejte do mísy, pokropte je mlékem a nechte nasáknout. Přidejte k nim na kostičky nakrájené uzené maso, dobře odkapaný špenát, jemně nasekané stroužky česneku, podle chuti mletý pepř, sůl a lehce vše promíchejte. Oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na vláčný sníh, vmíchejte do něj žloutky a směs opatrně vmíchejte do rohlíků s masem a špenátem. Vše přendejte do připravené mísy, zakryjte zbylými plátky slaniny, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte 30 minut. Na závěr posypte nastrouhaným parmezánem a krátce dopečte.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček