velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Velikonoční marcipánové mini mazance
Autor: Redakce400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1 droždí
125 g cukru krupice
půlka vanilkového lusku
špetka soli
kůra z 1 citronu
20 ml rumu
50 g marcipánu
220 ml mléka
3 žloutky
140 g másla
45 g rozinek
1 vejce
40 g nahrubo nasekaných mandlí
10 g moučkového cukru
Info
K přípravě receptu budete potřebovat formičky na mini mazance - pečící nerezové ráfky o velikosti 6 cm v průměru a 6 cm na výšku. Do malé remosky jich naskládáte 7 a do veliké až 12.
Do mísy dejte mouku a rozdrobené droždí a krouživým pohybem směs provzdušněte. Přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, obsah vanilkového lusku, rozinky a promíchejte. V kastrůlku si připravte vlažné mléko a rozpusťte v něm máslo, přidejte nakrájený marcipán, žloutky a rum. Vše promíchejte. Obě směsi smíchejte, vložte do kuchyňského robotu a míchejte na nízké otáčky, aby se co nejvíce provzdušnilo. Na závěr ho lehce popraštee moukou, zakryjte utěrkou a nechte asi 30 minut odpočinout na teplém místě. Po půl hodině vytvarujte malé válečky o hmotnosti 140 g a vložte do máslem vymazaných formiček. Remosku vystelte pečicím papírem a naskládejte do ní formičky s mazancem. Vše nechte dalších 30 minut v teple odpočívat. Zavřete víko remosky a pečte 40 minut. Asi 5 minut před koncem mazance potřete rozmíchaným vajíčkem a posypte nahrubo krájenými mandlemi a nechte dopéct. Pomocí špejle otestujte, zda jsou dopečené. Zapíchněte ji do středu, a pokud na ní nezůstane těsto, jsou mazance hotové. Na závěr posypte moučkovým cukrem.
Připravila: Jana Hájíčková Foto: Remoska