velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
SladkostiTvarohový koláč s citronem
Autor: Redakce250 g hladké mouky
125 g másla
špetka soli
40 g cukru
1 žloutek
mouka na vál
tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
Náplň:
2 citrony
2 vejce
750 g měkkého tvarohu
250 g zakysané smetany
100 g cukru
1 vanilkový cukr
50 g škrobové moučky
Mouku prosejte na vál, promíchejte se solí a cukrem. Nejprve vidličkou a pak rukama zapracujte nastrouhané máslo, žloutek a asi 2 lžíce ledové vody. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a uložte na půl hodiny do chladu. Citrony dobře omyjte, okartáčujte a osušte. Nastrouhejte z nich kůru a vymačkejte šťávu. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát a vyložte jím vymazanou vysypanou koláčovou formu (okraje vytáhněte do výše). Tvaroh rozmíchejte s citronovou kůrou a šťávou, vmíchejte zakysanou smetanu, žloutky a cukry promíchanými se škrobovou moučkou. Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho zlehka do tvarohové směsi. Hmotu naneste na těsto a rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby vyhřáté na 170°C a pečte asi hodinu. Upečený koláč nechte vychladnout, můžete pocukrovat a podávejte.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková