velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
ZapékámeTropická žemlovka
Autor: Redakce8 rohlíků z předešlého dne
6 kiwi
2 manga
2 vejce
300 ml mléka
200 ml 30% smetany
1 vanilkový cukr
1 lžička nasekané máty
80 g másla
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce nasekaných datlí nebo fíků
Rohlíky nakrájejte na tenká kolečka. Mango a kiwi důkladně omyjte, oloupejte a dužinu nakrájejte na plátky. Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem a na dno rozložte část rohlíkových plátků. Na ně rozložte trochu kiwi a manga, posypte částí nasekaných datlí nebo fíků a pokračujte vrstvou rohlíků. Postup opakujte a zakončete vrstvou rohlíků, na které rozložte kousky másla. Mléko rozšlehejte se smetanou, žloutky, částí cukru, vanilkovým cukrem a mátou. Mléčnou směsí zalijte vše v pekáčku, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Z bílků ušlehejte se zbytkem cukru pevný sníh a rozetřete ho na rozpečenou žemlovku. Nádobu vraťte do trouby a ještě chvíli pečte, dokud sníh nezezlátne.
Náš tip
Před podáváním můžete porce ozdobit hroznovým vínem a snítkou máty nebo meduňky.