velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Italský velikonoční koláčTorta Pasqualina
Autor: Redakce2 balení listového těsta kulatého tvaru
1 kg mangoldu
500 g Galbani Ricotty
5 vajec
½ nakrájené cibule
60 g nastrouhaného parmazánu Galbani Parmigiano Reggiano D.O.P.
extra panenský olivový olej
máslo
majoránka
sůl a pepř
Mangold očistěte, ponechejte si pouze zelené části. Nakrájejte na tenké proužky, které dvě až tři minuty spaříte ve vroucí osolené vodě. Slijte a nechejte vychladnout. V pánvičce osmahněte ve dvou lžících olivového oleje cibuli, přidejte osušený mangold a několik minut restujte. Vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, polévkovou lžící majoránky, sůl a pepř. Pečicí formu na koláč o průměru 22 cm s vysokými zkosenými stranami vymažte máslem a vysypte moukou. Rozválejte první placku listového těsta, vložte do formy, okraje těsta nechte přesahovat přes stěny. Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla. Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte. Okraje spodní a horní placky spojte k sobě. Celý povrch koláče pomažte olejem. Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte zhruba hodinu. Podávejte vlažné či studené.