velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
PečemeŠvestkový perník
Autor: Redakce
150 g cukru, 2 vejce, 4 lžíce tekutého medu, 2 lžičky skořice, 2 zrnka nového koření, 2 hřebíčky, půl lžičky anýzu, 150 ml mléka, půl sáčku prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 300 g polohrubé mouky, 200 g sušených švestek, 70 g proslazených brusinek, 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry, 50 ml rumu
Švestky a brusinky (lžíci brusinek nechte stranou na zdobení) opláchněte, nechte okapat a drobně je nakrájejte. Vložte do misky, zalijte rumem a nechte rozležet. Vejce našlehejte s cukrem do pěny, postupně přidejte tekutý med, vmíchejte jemně umleté koření, skořici, mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva, sodou a citronovou kůrou, namočené švestky i s rumem a kandovanou citronovou kůru. Vše dobře promíchejte. Formu vytřete tukem a vysypte hrubou moukou, nebo jen vyložte pečicím papírem. Naplňte ji těstem, vložte do trouby vyhřáté na 180°C a upečte dozlatova. Po vychladnutí nakrájejte, pokropte polevou a posypte jemně nasekanými brusinkami nebo nechte jen pocukrované.
Tip:
Kostky můžete potřít také citronovou polevou a posypat ořechy nebo kokosem, podle své chuti.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling a text: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková