velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Předvelikonoční hodováníŠpenátový koláč
Autor: Redakce250 g polohrubé mouky
lžička solamylu
70 g hery
1 vejce
2 lžíce vody
sůl
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
4 vejce
2 stroužky česneku
3-4 plátky šunky
40 g parmezánu
čerstvě mletý pepř
sůl
Mouku se solamylem rozdrobte s tukem a solí, přidejte vejce, vodu a vypracujte vláčné těsto. Nechte ho chvíli odpočinout, pak ho tence vyválejte na pomoučněném vále a vyložte s ním koláčovou formu vymazanou máslem a vysypanou moukou nebo vyloženou pečicím papírem. Nezapomeňte i na okraje. Těsto pokryjte pečicím papírem a zatižte suchým hrachem. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Papír sejměte i s luštěninou, dno propíchejte a nechte ještě krátce zapéct. Špenát zalijte vařící vodou a sceďte. Tvaroh rozmíchejte s vejci, solí, pepřem a utřeným česnekem, nakonec vmíchejte odkapaný špenát. Směsí naplňte koláč, posypte hrubě nastrouhaným parmezánem a velmi zvolna ho dopečte.
Náš tip
Koláč můžete ozdobit plátky opečené slaniny.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček