velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Slavíme narozeninyRychlý jahodový koláč
Autor: Redakce3 vejce
120 ml pískového cukru
120 polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
3 lžíce oleje
400 g jahod
50 g oloupaných mandlí
lžíce citronové šťávy
lžička citronové kůry
špetka mleté vanilky
10 g másla
Jahody očistěte, omyjte, nechte oschnout a nakrájejte na čtvrtky. Koláčovou formu o průměru 30 cm po okraji vytřete tukem, vložte do ní přiměřeně velký pečicí papír, který by měl přesahovat přes okraj a přitiskněte jej k formě. Papír potřete oříškem másla. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou mleté vanilky. Bílky se špetkou soli a lžící citronové šťávy vyšlehejte do zhoustnutí, pak do sněhu zašlehejte po částech cukr. Opatrně do něj vmíchejte žloutky, olej a připravenou mouku. Dejte do formy, rovnoměrně rozetřete, pokryjte čtvrtkami jahod, posypte na nudličky nakrájenými mandlemi, vložte do předehřáté trouby a při 180°C pečte 30 minut. Nechte vychladnout a lehce pocukrujte.
Náš tip
Při podávání můžete ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček