velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pochutnejte si na mladé zeleniněRizoto s mladou zeleninou
Autor: Redakce400 g rýže arborio
40 g másla
100 ml bílého suchého vína
1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
2 mladé cibule
100 g mrkve
100 g cukety
100 g cukrového hrášku
100 g kedlubny
100 g chřestu
60 g parmezánu
sůl
bílý pepř
Zeleninu očistěte, oloupejte, omyjte a nakrájejte na malé kostičky, každou hromádku nechte zvlášť. Na polovině másla zpěňte drobně nakrájenou cibuli, přidejte rýži a míchejte, dokud rýže nezesklovatí. Pak ji zalijte bílým vínem a zase míchejte, až se odpaří. Po částech přilévejte vývar a míchejte, dokud rýže nezměkne. Mezitím lehce orestujte na zbylém másle mrkev a kedlubnu, podlijte nepatrně vodou a několik minut poduste. Přidejte hrášek, chřest, cukety a vodu vyduste. Vmíchejte zbylé máslo a odstavte. Když je rýže měkká, vmíchejte do ní jemně nastrouhaný parmezán a zeleninu. Podle chuti osolte a opepříme.
Info
Konzistence rizota by měla být krémová.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček