velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Čokoládové mlsáníPiškotové řezy Božena
Autor: Redakce5 vajec
300 g cukru
300 g nastrouhaných jablek
300 g polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
125 g rostlinného tuku
1 prášek do pečiva
tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu
Nádivka:
300 g mletých piškotů nebo sušenek (Esíčka)
250 g másla
100 g moučkového cukru
3 jablka
3 lžíce rumu
čokoládová poleva
Vejce utřete s cukrem a kakaem do pěny. Mouku prosejte s práškem do pečiva a spolu s nastrouhanými jablky vmíchejte do hmoty. Přidejte rozehřátý tuk a vypracujte vláčné těsto. Rozetřete ho na vymazaný a vysypaný plech a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Oloupejte 3 jablka, zbavte je jádřinců, nakrájejte nebo nastrouhejte a rozvařte na kaši. Nechte ji vychladnout, přimíchejte do ní mleté piškoty nebo sušenky a rum. Změklé máslo utřete s cukrem a smíchejte s jablečnou hmotou. Upečený a vychladlý korpus potřete nádivkou a nechte v chladu ztuhnout. Potom potřete povrch předem připravenou polevou a nechte opět v chladu rozležet.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček