velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zákusky a dezerty na narozeninovou oslavuPhiladelphia cheescake
Autor: Redakce200 g máslových sušenek
lžička kvalitního kakaa
1 lžíce mletých mandlí
60 g másla
400 g sýru Philadelphia (nebo žervé, lučina)
200 g zakysané smetany
půlka vanilkového lusku
100 g moučkového cukru
3 vejce
šťáva a nastrouhaná kůra z půlky bio citronu
30 g mandlových lupínků na posypání
Máslové sušenky podrťte válečkem, nasypte do mísy, přidejte kakao a mleté mandle. Zalijte je rozpuštěným máslem a dobře promíchejte. Na dno dortové formy položte kruh pečicího papíru, obvod vyložte pruhem papíru. Na dno nasypte sušenkovou směs a hrnkem nebo sklenicí s rovným dnem ji udusejte na stejně silnou vrstvu. V míse rozšlehejte žervé se zakysanou smetanou, citronovou šťávou, vejci, cukrem a vyškrábanou dření z vanilky. Vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru a nalijte do formy na sušenky. Vložte do vyhřáté trouby, teplotu snižte na 125 - 130 °C a zvolna pečte asi 1 hodinu. Nechte ve vypnuté troubě dojít, pak formu vyjměte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu, přendejte do lednice a nechte alespoň 5 hodin důkladně vychladit. Odstraňte obruč z formy a koláč přesuňte na tác. Nakonec ho posypte nasucho opečenými mandlovými lupínky.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček